Medene kruške u Ola lisnatom pecivu

Sastojci:

4 male kruške 

4 šolje vode 

2 šolje šećera 

1 šolja meda 

1 mali limun, prepolovljen 

3 štapića cimeta 

6 do 8 celih karanfilića 

1 štapić vanile 

Ola lisnato testo, odmrznuto

1 veliko jaje, lagano umućeno

6
5

Priprema:

Kruške očistite od kore, ostavljajući stabljike netaknute. Peel kruške; isecite 1/4 inča od dna svakog do nivoa ako je potrebno. 

U velikoj šerpi pomešajte vodu, šećer, med, polovinu limuna, cimet i karanfilić. Isecite štapić vanile i ostružite semenke i dodajte. Smesu dovesti do ključanja, a potom smanjite toplotu. Stavite kruške sa strane u šerpu i poširajte, nepokrivene, dok skoro ne omekšaju, povremeno podlivajući sosom, 16-20 minuta. Uklonite kruške šupljikavom kašikom i malo ohladiti. 

Procedite i ostavite sa strane 1-1/2 šolje tečnosti za poširanje. 

Rasklopiti Ola lisnato testo i iseći na trake širine 1cm. Lagano premažite svaki list umućenim jajetom. Počevši od dna kruške, obmotajte traku peciva oko kruške, dodajući još trake dok kruška ne bude potpuno umotana u testo. Ponovite sa preostalim kruškama i lisnatim testom. Poređajte sve kruške na pleh. Pecite na donjoj rešetki rerne na 200° dok ne porumene, 25-30 minuta zavisno od rerne. U međuvremenu, sos koji ste sačuvali kuvajte dok tečnost ne postane gusta i sirupasta, oko 10 minuta. Stavite kruške na tanjire za desert i prelijte ih sirupom. Poslužite toplo. Prijatno!